
 

 

 

 

 

 

 

Support for projects of civil society organisations (CSO) in Montenegro within the project 

CSOs in Montenegro – from basic services to policy shaping – M’BASE 
 

II Call for 

 Project proposals of civil society organisations (CSO) in Montenegro 

 
CLARIFICATIONS1 

 
Question 1 Reading the clarification from the I call for support for projects of CSO, I found your 

answer: ‘The organizations whose authorized person is a public official at the time of 
submission of the application or was a public official within the past year, cannot be 
supported within this call.’ Are there the same conditions in this II call, i.e. in which 
part of the Guidelines is this question explained? 

Answer 1 All limitations are explained in the Guidelines for this call, i.e. including the matter of 
your interest in Chapter 5 - Rules of the Call, and pay alsoo attention to the recently 
published Corrigendum No.1 -  http://media.cgo-cce.org/2021/12/Corrigendum-no-
1.pdf   
Kindly note that this Call is not identical to the previous one in some aspects, including 
certain limitations. 

Question 2 Are the projects supported within the Call 'CSOs in Montenegro – from basic services 
to policy shaping – M’BASE' subject to VAT invoice exemption? 

Answer 2 Yes. When drafting the budget, it should be borne in mind that costs exceeding 50.00 
EUR are subject to VAT exemption when purchasing products or services from legal 
entities. 

Question 3 If the project is not subject to VAT exemption, does the applicant communicates with 
the Ministry of Finance (submitting invoices, obtaining a certificate for VAT 
exemption, etc.), or the CCE carries out these procedures as the lead project 
organisation and the one who conducts the competition? 

Answer 3 In the projects that will be supported, products and services whose gross value exceeds 
EUR 50.00 are exempt from VAT, as stated in the answer no 2. 
The procedure includes sending a proforma invoice to the CCE, as a contracting 
authority, and the CCE further communicates this with the EU Delegation to 
Montenegro. 

Question 4 Are the costs and therefore the activities outside the territory of Montenegro eligible? 
This refers to the activity of a potential study visit that would be organized in the 
region (e.g. Croatia or Slovenia).  

Answer 4 The Guidelines, more precisely Chapter 5 – Rules of the Call, item 5.4. prescribes that 
‘projects have to be implemented in Montenegro’. 

Question 5 Our NGO was registered in mid-November 2020, and by the end of 2020 we had no 
activities or inflows on the account, therefore, we did not submit balance sheets for 
that year. Can we participate in the call 'CSOs in Montenegro – from basic services to 
policy shaping – M’BASE' given that we cannot submit Financial report for 2020? 

 
1 Clarifications were given based on received questions to e-mail mbase@cgo-cce.org and during info sessions, with 

certain shortening during the processing of questions to address the essence 

http://media.cgo-cce.org/2021/12/Corrigendum-no-1.pdf
http://media.cgo-cce.org/2021/12/Corrigendum-no-1.pdf
mailto:mbase@cgo-cce.org


 

 

 

 

 

 

Answer 5 In addition to the application package, project applicants should submit a copy of the 
financial report for 2020 electronically submitted to the Tax Administration (with the 
number of statements assigned by the Tax Administration, nowadays the Revenue and 
Customs Administration). If the document is not submitted electronically, a copy of the 
balance sheet and income statement need to be accompanied by a copy of the 
certificate of submitted final account. 
Kindly note that there is obligation to submit a financial report to the Tax Administration 
regardless of whether there was any income. 

Question 6 Can we have more than one partner and more than one institution as project 
associates?  

Answer 6 The number of partners and associates is not limited. Keep in mind that each CSO can 
participate in this call only once, i.e. either as a project applicant or as a partner. 

Question 7 There is a signature and stamp section for the partner, while we do not see this for the 
associates. Do the associates certify and sign the documents or do we just list them by 
adding columns to the associate grid? 

Answer 7 For associates, only Table IX ASSOCIATES OF THE PROJECT APPLICANT need to be 
fulfilled. 

Question 8 Is it necessary to submit a certificate of the Ministry of Education, Science, Culture and 
Sports for the implementation of projects in primary schools when applying for the 
project, or is it enough to state that it will be obtained later? So far, we have not had 
a problem as an NGO to get that certificate, but the procedure was to get it / ask for 
it only if project is supported within the call, and not in the project preparation phase. 

Answer 8 In this phase, that certificate of the Ministry is not necessary. 

Question 9 Given the announced changes of these limits, rates and percentages related to salaries 
from the beginning of next year, how can we calculate them now, because if these 
changes happen, we will automatically have a budget deficit? 

Answer 9 In the budget within this Call (and the budgets within the calls announced by the EU) in 
the part concerning salaries, whether they are based on an employment contract or 
service contract, you should state the gross amounts that include all related taxes, 
surtaxes, etc. If the law is amended, it should not affect the gross amount, but the net. 
In addition, all changes that occur during the project are in the domain of risk that 
organizations must take into account. 

Question 10 Within our planned budget of about 20,000 EUR, 9,200 EUR is planned to be allocated 
to fees and equipment, more precisely - about 6,000 EUR to fees and the rest for 
equipment, while funds up to 20,000 EUR for everything else related to activities and 
their implementation. If we do not get 100%, but 70%, does that mean we need to 
have an advance guarantee for these funds of 30% or they can be obtained from 
various discounts, environmental resources, fee waivers and volunteer engagement 
as in other calls? 

Answer 10 The required funds within this competition can range between a minimum of 70% and 
a maximum of 100% of eligible costs. The gap between the total budget of the project 
and the amount of support approved through this call, if it is not supported 100%, it 
must come from non-EU budgets. 
Note that the staff costs should not exceed 45% of the total budget. It is up to you to 
decide on the share of support, which means that if you want 100% funding, and if the 
budget is in accordance with the principle of economic operation, you get full support.  



 

 

 

 

 

 

Question 11 I am engaged, i.e. I am the head of two NGOs.  Can I be an expert associate in both or 
a coordinator in one and an expert associate in the other? Are there any limitations, 
because I am going to apply for both NGOs, but with completely different projects? 

Answer 11 The professional engagement of an individual is a private matter and part of the 
employment policy of organizations. Within this Call, the laws of Montenegro are 
applied, hence it is necessary that the organization complies with these laws when hiring 
employees and expert associates. Term ‘expert associate’ refers to persons that the 
organization hires for areas that it cannot be performed by its staff. From your question, 
we conclude that you are an authorized person in two organizations, and therefore you 
would potentially appear as signatories to two contracts, which further leads to the 
conclusion that you can only be a staff on the project, and not an expert associate.  

Question 12 Can this Call support project that include the award of mini-grants to smaller NGOs 
with the aim of empowering them? 

Answer 12 Priorities, themes and eligible activities are described in Chapter 3 of the Guidelines for 
this Call.  

Question 13 The Guide prescribes that the total amount for salaries and fees cannot exceed 45% of 
the required amount. Does this also apply to the fees that are planned to be given to 
artists who are the backbone of the project, if approved? Namely, exhibitions of 
international well-known artists are planned and each has its own fee, both for its 
attendance and conversation, as well as for the works themselves, which means that 
a large part of the funds would be allocated to these instances. 

Answer 13 See answer no. 10. These rules apply to the project team and not to external associates. 

Question 14 Can organizations whose projects were not supported within the previous call apply 
with the same project?  

Answer 14 Project proposals should be in line with the priorities, themes and eligible activities of 
this call, and if your project proposal is such, the fact that it has already been submitted 
is not a hindrance. We note that in the last Call there were a lot of quality projects that 
could not be supported due to limited funds. 

Question 15 Are partnerships mandatory? 

Answer 15 As stated in the Guidelines, partnerships are not mandatory but are allowed and 
advisable. Also, within the project evaluation, that segment is assessed according to the 
evaluation grid which is an integral part of the Guidelines.  

Question 16 Can partners of the ongoing projects (supported within the I call) apply to the second 
call, either as partners or as lead applicant?  

Answer 16 See the recently published Corrigendum no.1 - http://media.cgo-
cce.org/2021/12/Corrigendum-no-1.pdf  

Question 17 Can one organization apply to a call with multiple projects? 

Answer 17 Guide, within Chapter 5 which refers to the rules of the Call, prescribes that each CSO 
can participate in this call only once, i.e., either as a project applicant or as a partner. 
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